Kesätöistä kohti ammattia!

Kesätyö voivat johtaa ammattiopintoihin! 

Kesällä 2018 olin Heinämessuilla Forssassa, kun 4H:n teltalle tupsahti 14-vuotias Senni kysymään kesätöitä. 

Meillä oli silloin kesätöitä Vanhusten Viriketoiminta-projektissa, johon Senni sitten työllistyi pariksi viikoksi. Työtä Senni teki Tammelassa, Ruisluodossa, hoiva 1-osastolla. Sennin hommana oli jutella vanhusten kanssa ja hän luki heille myös sanomalehtiä. Henkilökunta opasti alkuun ja talo asukkaineen tuli tutuksi. 

Yhteistyö sujui hyvin ja kokemus rohkaisi Senniä hakeutumaan seuraavana vuonna FSHKY:n kesätöihin. Senni pääsikin Forssaan, Tyykihoviin, töihin kahdeksi viikoksi. Siellä Senni pääsi avustamaan hoitotyössä, vaihtamaan lakanoita, avustamaan ruokailuissa ja ulkoilemaan vanhusten kanssa. 

Oman kiinnostuksen ja myönteisten kesätyökokemusten kannustamana Senni hakeutui Forssan Ammattiinstituuttiin opiskelemaan lähihoitajaksi. Opinnoissaan Senni on suuntautunut kehitysvammatyöhön. Valmistumisen jälkeen tulevaisuuden haaveissa siintävät sosionomin tai toimintaterapeutin opinnot. Korona-aika on runsaan itsenäisen opiskelun takia harmittanut, lähiopetus olisi mukavampaa. 

Kesätyö on nuorelle monella tapaa tärkeä kokemus, palkan lisäksi nuori saa kokemusta työelämästä. Voi olla, että nuori pääsee kesätöihin alalle, jota on ajatellut hakeutua opiskelemaan ja silloinhan kokemus on kaksin verroin arvokkaampi!

T. Maria

Kuvassa on kyykyssä tummatukkainen tyttö ja tummanruskea koira.

Kuvassa kaksi opiskelijaa, Senni ja terapiakoiraksi koulutettava Shamaan :)